Rolstoelbank

‘‘Je zit in een rolstoel en bent samen met vrienden aanwezig bij een muziekevenement. Samen halen jullie iets te eten en drinken bij de foodtrucks op het terrein. Andere mensen staan te wiebelen, zitten op kleedjes en drukken elkaar van één van de picknicktafels. Jouw vrienden schuiven de rolstoelbank uit het wiel en gaan er op zitten. Fijn, want nu begeven jullie je op gelijke hoogte.’’

Ongeremd bedacht de innovatieve rolstoelbank. Door een uitschuifbare zitting in het wiel van de rolstoel te integreren, wordt het eenvoudiger voor rolstoelgebruikers om op gelijke hoogte met anderen te communiceren. De rolstoel hoeft hiermee niet enkel meer als hulpmiddel gezien te worden voor de rolstoelgebruiker, maar wordt ingezet als middel voor sociale interactie. Het concept van de rolstoelbank berust op inclusiviteit en het bevorderen hiervan wil Ongeremd met name bereiken op sociale momenten. Het gebruik van de rolstoelbank is daarom gericht op dagjes uit en/of een sociale activiteit.


‘‘De rolstoel hoeft hiermee niet enkel meer als hulpmiddel gezien te worden voor de rolstoelgebruiker, maar wordt ingezet als middel voor sociale interactie.’’

Rolstoelgebruikers ervaren de wereld vanuit een lager perspectief. Dit kan praktische en sociale belemmeringen met zich meebrengen. Ongeremd heeft het verschil in oog- en spreekhoogte tussen rolstoelgebruikers en niet-rolstoelgebruikers in beeld gebracht.


De rolstoelbank is in ontwikkeling, wat betekent dat Ongeremd voortdurend bezig is met het verkennen van de markt en het verbeteren van de prototypes. Door de doelgroep nauw te betrekken bij het proces van doorontwikkeling, kunnen knelpunten en behoeften direct worden meegenomen in nieuwe prototypes. Deze sociale aanpak is kenmerkend voor Ongeremd. Door deelname aan Innofest heeft Ongeremd op Zwarte Cross en Noorderzon Groningen prototypes kunnen testen en de nodige feedback op kunnen halen uit de praktijk. Een waardevolle kans om in contact te komen met de doelgroep.

De focus ligt op dit moment op de technische haalbaarheid van de rolstoelbank. Hiervoor is Ongeremd op zoek naar inspirerende samenwerkingen en nieuwe financieringen die helpen om de rolstoelbank steeds verder door te ontwikkelen. Zo moet er meer onderzoek gedaan worden naar verbindingstechnieken, gebruiksvriendelijkheid en produceerbaarheid. De onderzoeken en gebruikerstests die reeds gedaan zijn, zijn mede mogelijk gemaakt door financieringen van Regieorgaan SIA (Take-off hbo subsidie en Innofest subsidie) en ondersteuning vanuit de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.